Pospolite warzywo i kilka dodatków. Szybko zamieniam je w aromatyczną, pożywną zupę
Zupa pomidorowa, ogórkowa czy krupnik są smaczne, ale jak często można je jeść? Mnie się już trochę znudziły, dlatego wyszukuję coraz to nowe przepisy na ciekawe, oryginalne zupy. I tak trafiłam na prostą zupę cebulową, w której dodatki są proste, a całość smakuje naprawdę wyjątkowo.
Kilka słów o zupie cebulowej
Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Wyróżnia się intensywnym, słodko-wytrawnym smakiem. Jej sekretem jest powolne karmelizowanie cebuli, które wydobywa naturalną słodycz i głębię aromatu. Tradycyjnie podaje się ją z grzanką zapieczoną z serem Gruyère, ale istnieją też szybsze, lżejsze wersje.
Jak ugotować zupę cebulową?
Do przygotowania tej zupy używa się cebuli. To warzywo występuje tu w zasadzie solo, więc musi być go sporo i trzeba je odpowiednio przygotować. Tak więc szykowanie tej zupy zaczynam od pokrojenia kilku cebul w półplasterki. Potem podsmażam je na niedużym ogniu w garnku na maśle, tak by warzywo zmiękło i nabrało złocistej barwy. Wtedy dokładam pozostałe dodatki oraz bulion i gotuję ok. 15 minut. Zupa jest już w zasadzie gotowa, trzeba ją tylko przyprawić i podać z grzanką i serem.
Przepis: Zupa cebulowa
Szybka, aromatyczna zupa z pospolitego warzywa
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 dużych cebul
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego lub odrobina białego wina (opcjonalnie)
- 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie składnikówCebulę obierz, pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i złocista. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj sos sojowy lub trochę wina, całość podgrzej.
- Gotowanie zupyDo garnka wlej gorący bulion, dodaj listek laurowy i ziele angielskie oraz trochę tymianku. Zupę gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Podaj z mini-grzankami lub zapiecz z grzanką i serem.
Zupa cebulowa – kilka wskazówek
Zupę cebulową można przygotować na kilka sposobów. Sprawdź, o czym warto pamiętać, by wyszła smaczna.
- Im dłużej smażysz cebulę, tym zupa jest słodsza i ma pełniejszy smak. Warto więc na smażenie poświęcić ok. 15 minut.
- Do smażenia cebuli warto użyć mieszanki oliwy i masła. Masło dodaje smaku, a oliwa zapobiega przypaleniu.
- Zamiast sosu sojowego do zupy cebulowej można dodać trochę wytrawnego wina. Doskonale podbije smak potrawy.
- Klasyczną zupę cebulową podaje się z grzanką posypaną serem i zapieczoną w piekarniku. Ser powinien się w tym czasie roztopić.