Pospolite warzywo i kilka dodatków. Szybko zamieniam je w aromatyczną, pożywną zupę

Dodano:
Zupa cebulowa Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Jeśli macie ochotę na niecodzienną zupę, dobrze trafiliście. Dziś pokażę wam, jak przygotować zupę w zasadzie z jednego warzywa. I to wcale niewyszukanego, a pospolitego. Po dodaniu kilku składników powstaje pyszny, niepowtarzalny posiłek.

Zupa pomidorowa, ogórkowa czy krupnik są smaczne, ale jak często można je jeść? Mnie się już trochę znudziły, dlatego wyszukuję coraz to nowe przepisy na ciekawe, oryginalne zupy. I tak trafiłam na prostą zupę cebulową, w której dodatki są proste, a całość smakuje naprawdę wyjątkowo.

Kilka słów o zupie cebulowej

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Wyróżnia się intensywnym, słodko-wytrawnym smakiem. Jej sekretem jest powolne karmelizowanie cebuli, które wydobywa naturalną słodycz i głębię aromatu. Tradycyjnie podaje się ją z grzanką zapieczoną z serem Gruyère, ale istnieją też szybsze, lżejsze wersje.

Jak ugotować zupę cebulową?

Do przygotowania tej zupy używa się cebuli. To warzywo występuje tu w zasadzie solo, więc musi być go sporo i trzeba je odpowiednio przygotować. Tak więc szykowanie tej zupy zaczynam od pokrojenia kilku cebul w półplasterki. Potem podsmażam je na niedużym ogniu w garnku na maśle, tak by warzywo zmiękło i nabrało złocistej barwy. Wtedy dokładam pozostałe dodatki oraz bulion i gotuję ok. 15 minut. Zupa jest już w zasadzie gotowa, trzeba ją tylko przyprawić i podać z grzanką i serem.

Przepis: Zupa cebulowa

Szybka, aromatyczna zupa z pospolitego warzywa

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 5-6 dużych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego lub odrobina białego wina (opcjonalnie)
  • 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówCebulę obierz, pokrój w półplasterki. W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wsyp cebulę i smaż ją na niedużym ogniu, aż będzie miękka i złocista. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj sos sojowy lub trochę wina, całość podgrzej.
  2. Gotowanie zupyDo garnka wlej gorący bulion, dodaj listek laurowy i ziele angielskie oraz trochę tymianku. Zupę gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Podaj z mini-grzankami lub zapiecz z grzanką i serem.

Zupa cebulowa – kilka wskazówek

Zupę cebulową można przygotować na kilka sposobów. Sprawdź, o czym warto pamiętać, by wyszła smaczna.

  • Im dłużej smażysz cebulę, tym zupa jest słodsza i ma pełniejszy smak. Warto więc na smażenie poświęcić ok. 15 minut.
  • Do smażenia cebuli warto użyć mieszanki oliwy i masła. Masło dodaje smaku, a oliwa zapobiega przypaleniu.
  • Zamiast sosu sojowego do zupy cebulowej można dodać trochę wytrawnego wina. Doskonale podbije smak potrawy.
  • Klasyczną zupę cebulową podaje się z grzanką posypaną serem i zapieczoną w piekarniku. Ser powinien się w tym czasie roztopić.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...